top of page
Search

Természetgyógyász Magazin 2021. Januári szám (54-57. oldal)

Updated: Feb 3, 2021

Ősi bölcsességek és a mai tudás

Mi a hosszú, boldog, egészséges élet titka? A régi időkben a bölcsek adtak ennek megtalálásához útmutatást. Az ősi bölcsességek tartalmai, tanításai ugyanúgy érvényesek ma is, mint keletkezésük idején, a világ különböző tájain több ezer évvel ezelőtt virágzó kultúrákban. Tanulmányozásukkor megdöbbentő a tartalmukban és megfogalmazásukban lévő hasonlóság. Mindegyik az emberi élet boldog, örömteli, kielégítő, egészséges teljességét tűzi ki célul, és mindegyikben első helyen áll a közösségi lét moralitása, a társadalmi szerepvállalás, a szolidaritás és a világgal való harmónia.




Ezek megvalósításához persze olyan erények kellenek, mint a hála, a szeretet, az öröm, a tisz- taság, a mértékletesség, illetve az agresszivitástól, ellenségeskedéstől, haragtól, félelemtől, versen- géstől, irigységtől és önösségtől való mentesség.


„Napjainkban az emberek más úton járnak. Víz helyett is bort isznak, túlzásba viszik az evést és más ártalmas viselkedést, elfolyatják az esszenciájukat, és kimerítik a rendelkezé- sükre álló energiát. Izgalmakat és pillanatnyi örömöket hajszolnak, nem érdeklik őket a természetes ritmusok és a világegyetem rendje."

Az ősi időkben az ember számára a félelemre adott reakciók rövidek és szakaszosak voltak, vagyis az életben maradást szolgálták; az állatvilágban ez ma is így van. A tisztáson legelő szarvas azonnal megérzi a veszélyt, és még a rá vadászó ragadozó megjele- nése előtt igyekszik elmenekülni. Az idegrendszere növekedési módból üss vagy fuss reakcióra vált, majd amikor a veszély elmúlik, a rendszer megnyugszik; a paraszimpatikus ideg- rendszer aktiválásával csökken a stressz a szív, az emésztőrendszer és az immunrendszer számára. A túlélési (üss vagy fuss) módról a kreatív (növekedési) módra történő váltás 10-15 perc alatt megtörténik.


Milyen az emberi természet?

A világ kettősségéről szóló bölcseleti tanítások fellehetők korunk tudományában is. Ezek orvosbiológiai megfigyelés és tapasztalat útján jutnak kifejezésre. Ahogy már korábban emlí- tettem, a túlélési módban élés a stresszben élést jelenti. Az agy az inkoherencia állapotába kerül, kibillen az egyensúlyából. Amikor stresszesek vagyunk, fenyegetve érezzük magunkat a külvi- lág által. A stresszhormonok a félelmet, a hara- got, a szomorúságot, az agressziót erősítik, ezek válnak elsődleges érzelmekké. Az ember önzővé válik. Minden csak az énről szól.


Az alábbi pdf-re kattintva letöltheti a teljes cikket

Osi_bolcsesseg_TGYM
.pdf
Download PDF • 367KB

24 views0 comments
bottom of page